Geluksexpert Meik Wiking komt uit Denemarken, het gelukkigste land ter wereld.
In zijn nieuwste boek, “The Little Book of Hygge,” staat een woord centraal dat de sleutel vormt tot geluk: Hygge.
Volgens Wiking heeft “hygge” geen directe vertaling: het betekent gezelligheid, het betekent intimiteit en het betekent warmte – maar het betekent veel meer dan deze dingen alleen.
We hebben gekeken naar een aantal zaken die de Deense levensstijl kenmerken, zoals omschreven in “The Little Book of Hygge.”
Wat betreft verwijzingen in de tekst, hygge is een zelfstandig naamwoord, hyggeligt is een bijvoeglijk naamwoord in enkelvoud en hyggelige een bijvoeglijk naamwoord in meervoud.
7. Saamhorigheid
"Bij al het werk dat ik heb gedaan op het gebied van geluksonderzoek is dit waar ik het meest van overtuigd ben: de beste voorspeller van of we gelukkig zijn of niet zijn onze sociale relaties" schrijft Wiking in zijn boek.
Wiking haalt de journalist Cathy Strongman aan die van Londen naar Kopenhagen verhuisde en in The Guardian schreef: "Nog na 17.30 uur aan het werk zijn is je doodsvonnis tekenen. En als je in het weekend werkt, denken Denen dat je gek bent. Het idee is dat families aan het eind van de dag altijd tijd hebben om samen te spelen en te eten, elke dag opnieuw."
6. Eten en drinken
"Snoepjes zijn 'hygglige'. Cake is 'hyggeligt'. Koffie en warme chocomel zijn ook 'hyggeligt'. Maar wortelreepjes niet zo", zegt Wiking.
Hij denkt dat de grote hoeveelheid vlees, suikergoed en koffie die in Denemarken wordt geconsumeerd direct verband houdt met 'hygge'.
"Hygge gaat over goed zijn voor jezelf - jezelf trakteren en jezelf en elkaar even pauze geven van alle eisen die gezond leven aan je stelt", zegt hij.
De landgenoten van Wiking lijken het daarmee eens te zijn: De gemiddelde Deen eet 3 kilo spek per jaar.
5. De huizen
Het huis is volgens Wiking het "hygge hoofdkwartier". Ze hebben er zelfs een apart woord voor: hjemmehygge (huis hygge). Dit verklaart waarschijnlijk de Deense obsessie met goede ontwerpers.
Ze hebben ook het grootse woonoppervlak per hoofd van de bevolking van heel Europa.
4. Kerstmis
Kerstmis is de meest 'hyggelig' periode van het jaar, schrijft Wiking. "Hoewel 'hygge' het hele jaar door mogelijk is, is het één keer per jaar het doel een hele maand 'hygge' te maken", zegt hij.
Kersttradities in Denemarken zijn niet heel anders dan in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten of Nederland, maar het verschil is dat "een Deense kerst altijd gepland, wel doordacht en getoetst wordt aan het concept hygge."
Ook hier is een speciaal woord voor - julehygge (Kerst-hygge).
3. Licht
Van zijn befaamde lampenkappen tot de haast onvoorstelbare gebruik van kaarsen is Denemarken geobsedeerd door het gebruik van licht. Onderzoek van The Happiness Research Institute laat zien dat 85% van de mensen 'hygge' associeert met kaarsen. 28% van de Denen steekt elke dag kaarsen aan.
Wiking haalt de Amerikaanse ambassadeur in Denemarken aan, die zegt dat kaarsen "een soort emotioneel geluk een emotionele gezelligheid", creëeren.
2. Kopenhagen: De gelukkigste stad ter wereld
Zoals het hoort heeft het gelukkigste land ter wereld ook de gelukkigste hoofdstad ter wereld. En de stad is vol met 'hygglelig' bestemmingen - van restaurants die haring verkopen in de Nieuwe Haven tot de befaamde Tivoli Tuinen, die elke Kerst veranderen in een spectaculair lichtfestival.
1. Het welzijnsmodel
Terwijl 'hygge' duidelijk een belangrijke rol speelt in het Deense geluk, benadrukt Wiking graag dat het welzijnsmodel de belangrijkste basis is van de welvaart en het geluk in het land - ze hebben hoge belastingen, maar krijgen daar sociale zekerheid, gezondheidszorg voor iedereen en goede pensioenen voor iedereen voor terug.
Wiking zegt dat er "brede steun is voor de verzorgingsstaat."
"De steun komt voort uit het bewustzijn dat het welzijnsmodel onze collectieve rijkdom omzet in breed gedeelde welvaart", stelt hij.
Critici wijzen er vaak op dat het gebruik van anti-depressiva erg hoog is voor een land dat claimt het gelukkigst ter wereld te zijn. Volgens de OESO is Denemarken wat gebruik van anti-depressiva per hoofd van de bevolking betreft het tweede land van Europa.
Wiking zei in een interview met Business Insider dat deze veronderstelde 'paradox' dat helemaal niet is.
"De waarheid is dat dit land psychische problemen onderkent en ze probeert te behandelen", zei Wiking tegen Business Insider. "Een samenleving die zich bewust is van mensen met geestelijke problemen en dat we daar wat aan proberen te doen? Ik denk dat dat een goede zaak is. Veel mensen begrijpen dat niet - zij denken dat het alleen maar een paradox is."